0 item:
 x 

Your shopping cart is empty!

Dodatki spożywcze

Dodatki spożywcze

Chemiczne dodatki do żywności (chemiczne dodatki spożywcze), popularnie zwane E.

Dzisiaj ciężko już znaleźć jakikolwiek produkt spożywczy bez dodatków E w składzie. Czy jednak musimy obawiać się ich i unikać jak ognia. Nie zawsze! By „uprościć” nam życie, zamiast pełnych nazw chemicznych wprowadzono oznaczenia spożywczą listę E.

Spożywcze związki chemiczne opisane, jako E, dzielą się na kilka kategorii:

  1. Kompozycje smakowo-zapachowe.
  2. Barwniki spożywcze.
  3. Emulgatory, zagęstniki, środki spulchniające, podsumowując środki zmieniające konsystencję produktu.
  4. Konserwanty, stabilizatory, przeciwutleniacze, mające na celu wydłużyć termin przydatności do spożycia.

Pochodzenie dodatków spożywczych:

  1. Naturalne, uzyskane bezpośrednio z naturalnych składników.
  2. Identyczne z naturalnymi, wytworzone w laboratoriach, mają dokładnie ten sam skład chemiczny, co naturalne.
  3. Sztuczne, niewystępujące naturalnie w naturze.

Które dodatki spożywcze są najzdrowsze. Na to pytanie nie ma jasnej odpowiedzi. Większość z nas skłania się ku naturalnym. Jednak proces ich pozyskiwania często nie może być w pełni kontrolowany. Identyczne z naturalnymi, są często o wiele zdrowsze niż naturalne. Proces ich wytwarzania jest ściśle kontrolowany. Zmniejsza się prawdopodobieństwo zanieczyszczeń.

Należy jednak pamiętać, że dodatek sam w sobie może być nieszkodliwy, jednak w połączeniu z innym dodatkiem chemicznym lub przy nadmiernym jego spożyciu, może wywołać nieprzyjemne skutki uboczne.

Zapoznaj się z poniższa listą E, samemu oceń czy to, co jesz jest zdrowe. Nic nie zastąpi twojego zdrowego rozsądku.

Pozdrawiam Anna Twój Dietetyk

 

Search for glossary terms (regular expression allowed)
Begin with Contains Exact termSounds like

Glossaries

Term Definition
e-100

Barwnik spożywczy pochodzenia naturalnego, pozyskiwany z kłączy kurkumy (Curcuma Longa), niegroźny dla człowieka. Dopuszczony przez UE. Stosowana do barwienia produktów piekarniczych, słodyczy, serów, margaryny, panierki do ryb, kosmetyków, bawełny oraz jako wskaźnik chemiczny. 

Author: dietetyk
e-101

Witamina B2, natrualnie występuje w wątrobie, jajkach, serach, migdałach, grzybach, dziczyźnie, soi, mleku, kefirach, drożdżach czy orzechach włoskich. NIedobór skutkuje opóźnieniem wzrostu, uszkodzeniem wzroku, wypadaniem włosów, brakiem koncentracji, swędzeniem w okolicach pochwy, bezsenność, zawroty głowy. Moga pojawić się plesniawki, zajady itp. 

Nadmiar witaminy B2 (e-101), witaminę B2 bardzo ciężko jest przedawkować, nie wchłania się w jelicie, rozpuszczalna jest w wodzie i łatwo się wydala z moczem . 

Zwana inaczej Ryboflawiną stosowana jest do barwienia produktów spożywczych, budynie w proszku czy napoje energetyczne. Wykorzystuje się ją również przy produkcji, kawy, płatków kukurydzianych, masła orzechowego czy produktów kakaopodobnych.  

Author: dietetyk
e-102

Barwnik zwany inaczej żółcienią spożywczą 5, barwnik pochodzenia syntetycznego. Może powodować niebezpieczne skutki uboczne. Tartazyna jest czynnikiem uwalniającym histaminę, nadmierne jej spożycie lub przeciwskazania medyczne:

Astma (wzmożone objawy choroby)

Ciąża (skurcze macicy, poronienie)

Nietolerancja na salicalny (aspiryna, jagody czy maliny). 

U dzieci w połączeniu z benzoesanami (e-210 do -e-215) może wywyołac problemy z koncentracją lub nauką, w skarjanych przypadkach ADHD.

Nawet u nieuczulonych, występują takie obajwy jak: bóle głowy, porzywka, zapalenie skóry, katar sienny, problemy z koncentracją, depresję, swędzenie warg lub języka, bezsenność, anafilakcję czy dezorientację.  

 

Spotkana w : dżemach, galaretkach, musztardach, wyrobach cukierniczych, likierach owocowych, marcepanie, napojach bezalkocholowych, groszku i kukurydzy konserwowym, krakersach serowych, płatkach zbożowych czy miodzie sztucznym. 

Author: dietetyk
e-103

Fenol zakazany do użytku spożywczego na terenie UE. Może wywołać zatrucie, stosowany jako środek do leczenia trądziku oraz skłądnik farb do włosów. 

Author: dietetyk
e-104

Zielonkawożólty barwnik spożywczy, wytwarzany syntetycznie lub odzwierzęco. 

Stosowany do barwienia: lodów, cukierków na kaszel, galaretek i napojów gazowanych. 

Może działać jako czynnik wyzwalający histaminę. Może powodować: astmę, pokrzywkę, wysypkę, zaczerwienienie (stan zapalny) skóry, nadpobudliwość, anafilaksję. Powinny jej unikać osoby uczulone na aspirynę.

Author: dietetyk

Reklama

  • Adres: Szczecin, Wojska Polskiego 10/22
  • Telefon: (+48) 731 809 468
  • Email: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie w przeglądarce obsługi JavaScript.